Frågor & Svar

Här har vi samlat frågor med svar som vi ofta har fått. Har du fler frågor så kan du alltid kontakta oss via chat, epost eller genom att ringa direkt till kundservice:

Telefon 042-453 90 90 – Epost [email protected]

Vad är insatsoptik?

Sunreads koncept med insatsoptik utvecklades för att personer med behov av styrka på avstånd (närsynt/långsynt/astigmatism) också kan använda högkvalitativa sportglasögon till ett förnuftigt pris.

Sunread har redan många olika solglas i vår sports kollektion, dvs läsruta i nedre delen av solglaset i de vanligaste styrkorna för läsglasögon. Med en kombination av en optisk lins på insidan av solglasögonen tillsammans med ett par bifokala yttre solglas uppnår man en liknande effekt som normalt kallas progressiva glasögon.

Progressiviteten på Sunread Optics är en fast övergång mellan synbehov på avstånd och behovet att få förstärkning på nära håll. Oftast behöver man inte fundera på vilken lässtyrka som krävs då detta normalt står i ögonreceptet från sin optiker. Det kallas “Add” efter Engelska order “Addition”, tillägg på Svenska. Om man är närsynt, långsynt, astigmatiker så kommer även ålderssynthet att inträffa vid en viss ålder, man säger ofta 40+. Det är samma behov för de flesta personer oavsett synbehov på avstånd. Sunread Optics är alltså ett par glasögon med enkelstyrka för att lösa behovet på avstånd samt det astigmatiska synfelet. Läsbehovet finns redan i de bifokala solglasen och tillsammans blir det ett perfekt mix för alla oss som har kommit dit där man behöver läsförstärkning på nära håll.

Fördelarna är att man lätt kan byta solglaset till en annan färg, lätt att göra rent. Den optiska linsen håller sig fri från repor i lång tid samt sitter så nära det yttre solglaset utan att störa ögonfransar som oftast kan var ett problem med insatsoptik. Med mörka solglas kan man inte se att det sitter ett par glasögon på insidan! Det yttre solglaset är samtidigt ett skyddsglas då de är tillverkade i polykarbonat med 2 mm tjocklek och certifierade enligt högsta standard för skyddsglasögon mot partiklar i hög fart.

Vad är "Bifokala" solglasögon?

Ordet “Bifokal” är två ord, bi=två och fokal=fokus. Ordet beskriver en optisk lins med två olika slipningar. I Sunread Solglasögon har vi gjutit in en optisk lins i nederkanten i olika styrkor som håller mycket hög kvalitet. Resten av solglasögat är utan styrka så när man tittar rakt fram är styrkan noll. Om man håller huvudet still och tittar ner med ögonen ser man igenom ett par läsglasögon som ger den förstoringen som behövs för att kunna fokusera på nära håll.

Med insatsoptik läggs en enkelslipad optisk lins på insidan av solglasögat och ger den styrka som behövs på avstånd (-) vid närsynthet och (+) vid långsynthet. I de flesta synintyg från en optiker står det även vilket tillägg som behövs för att kunna läsa på nära håll. Detta “tillägg” benäms ofta med det Engelska ordet “Addition” eller Add. Styrkorna på avstånd och nära adderas samman och ger din totala lässtyrka. Det är därför insatsoptik och bifokala solglas fungerar perfekt då det är två olika linser som jobbar ihop.

Kan jag få mina Sunread med progressiva glas?

Vi kan tillverka progressiva glas till vår Sportbåge enligt ögonrecept. Du hittar dessa här: Progressiva Sportglasögon

För våra Sportbågar tillverkar vi, progressiva, enkelslipade eller slipade glas som insatsoptik (fungerar perfekt med bifokala solglas) Läs mer här

Progressiv slipning är två olika styrkor som ligger på olika ställen i linsen med en mjuk övergång mellan dessa styrkor. Det innebär att man måste både fokusera blicken på det avstånd man vill se samt flytta huvudet så att rätt styrka i linsen ligger framför pupillen. Det fungerar för de flesta mycket bra efter att man vant sig med detta. För andra kanske inte lika bra.

Den stora skillnaden mellan bifokala och progressiva linser är priset samt leveranstider där progressivt slipade linser är dyrare än enkelslipat och dessa linser lagerhålls inte utan måste tillverkas från linstillverkare enligt specifika mått.

Hur gör jag rent mina solglasögon?

Bäst är att ta av solglasen från bågen och skölj i ljummet vatten endast. Undvik diskmedel och fönsterputs med ammoniak.

Torka rent med en mikrofiberduk eller liknande med korta fiber, undvik hushållspapper med långa fiber som kan matta linserna med tiden.

Undvik att torka rent med klädesplagg

Hur gör jag om jag har kontaktlinser ibland när jag köpt ett par Sunread Optics?

Sunread Optics har monterade optiska linser på insidan av solglasögonen (innanför solglasen). Allt annat är samma som i vår kollektion Sunread solglasögon ”Sport”.
Om du ibland använder kontaktlinser, dvs då behövs inte de optiska linserna som sitter i Sunread Optics bågen. I det fallet tar du bara av solglasen, köper till en extra lös båge och klickar i solgasen i den nya bågen så har du ett par vanliga solglasögon utan styrka.

Du kan köpa till en extra båge i valfri färg för 225 kr.

Kontakta kundservice på tel: 042-453 90 90 eller Epost: [email protected]

Hur reptåliga är mina Sunread solglasögon?

Sunread solglasögon kommer med polykarbonat solglas.

Polykarbonat är en plast som är hård men också mycket slagtålig och lämpar sig som skyddsglasögon. Alla plaster har olika reptålighet men också andra kriterier som måste uppfyllas såsom UV beständighet, temperaturbeständighet, optisk prestanda. Polykarbonat är ett utmärkt material för solglasögon och den hårdaste plasten som uppfyller höga krav som ställs på solglasögon.

Hårdhetsgraden på polykarbonat är mycket hög men det går att repa och korrekt förvaring är nyckeln till repfria solglasögon då repor sällan kommer av sig självt när man har de på sig.

Sunread solglasögonlinser är hårdhetsbehandlade från fabrik och är mycket reptåliga. Solglasögon utsätts för tuff yttre påverkan och tar mycket stryk från partiklar i luften som med tiden skapar osynliga mikrorepor. Det går att “Nano” behandla utsidan på solglasen som gör ytan jämnare och till viss del hårdare och behåller då sin glans längre. Kontakta kundservice för eventuell nanobehandling.
Undvik att förvara solglasögonen i:

  • Fickan
  • Mittkonsolen i bilen
  • Oskyddad i en låda där den kan rulla runt

Undvik att torka solglasögonen:

  • med klädesplagg
  • med hushållspapper (långa fibrer)
  • torrt (som att tvätta bilen utan vatten)
  • med starka kemikalier (undvik alla kemikalier)

Spänn skruven vid gångjärnen med jämna mellanrum så undviker man att skalmen pressas mot solglaset vid yttre tryck, dvs om man har de i en ficka eller liknande. Bäst är att förvara solglasögonen i den medföljande mikrofiberpåsen/förvaringsboxen.

Har jag öppet köp även på slipade linser?

Du har alltid 14 dagars öppet köp på alla Sunread produkter, även personligt slipade linser till Sunread Optics. Vi tar risken!

Du lämnar tillbaka produkten i samma skick du fick den i inom 14 dagar och du får pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Se våra villkor här

Har jag garanti på mina Sunread solglasögon?

Du har 2 års garanti på materialfel och monteringsarbeten. Dock är det inte garanti på eventuella repor på solglas/linser som du åsamkat själv.

Har du en reklamation, kontakta kundservice Telefon: 042-453 90 90 eller Epost [email protected]

Se våra villkor här!

Hur tar jag av solglaset?

Solglaset sitter i bågen med två spår som håller glaset stadigt. Det är lätt att ta av solglaset. Ta tag i den yttre hörnan på glaset med tumme och pekfinger samtidigt som man håller i bågen med den andra handen. Lyft ut solglaset vid gångjärnen först. Det hjälper om man drar lite i bågen samtidigt så klickar den ut enkelt.
Insättning omvänt, dvs vid nässidan först och klicka tillbaka den vid gångjärnen.

Hur hittar jag butiker som säljer Sunread?

SUNREAD säljs genom ett antal butiker i Sverige. Du kan hitta butiker genom vår interaktiva karta där du kan söka med en adress och sen ställa in radie runt adressen:

SUNREAD OPTICS säljs av Sunread certifierande Optiker med egen verkstad. Dessa Optiker har ett större sortiment av Sunread modeller samt kan slipa in optiska linser i Sunread Sport modellen. Du hittar våra certifierande Optiker här:

Kan jag köpa reservdelar till mina Sunread?

Du kan köpa lösa solglas, bågar och nya nässkydd till dina Sunread, du hittar länkar nedan:

Vad är hydrofobiska linser?

Hydrofobisk ytbeläggning är ett vatten och smutsavvisande lager som gör att linsen håller sig ren längre och det är lättare att göra rent. Man behöver inte putsa lika mycket som oftast mattar linsen med tiden. Det räcker att torka linsen med lite tvål och vatten i ett drag med en putsduk med korta fiber. Hydrofobisk yta på Sunread linser är gjort med “nanoscopic” teknik. Ytan håller sig jämn längre och upplevs som en glatt friktionsfri yta vid beröring . Effekten liknas med Lotus effekten där vatten bildar större droppar mot Lotus bladets yta och får en mindre anligningsyta mot bladet med mindre friktion och därmed snabbt rinner längs bladet in mot centrum där växten absorberar vattnet. Tekniken används i bilindustrin till vindrutor bland annat.